10. elokuuta 2015

Avaimenperä paracordista

Nettihän on pullollaan paracord-ohjeita, mutta päätin siitä huolimatta lisätä tänne oman versioni avaimenperistä. Kuulisin mielelläni kommentteja: Oliko ohjeista hyötyä? Onko teillä jotain kikkoja, joita en ole tajunnut? ...tai mitä tahansa muuta palautetta. :)

paracord key fobs

Yksiväriseen avaimenperään tarvitset 1,5 metriä paracordia. Jos haluat tehdä kaksivärisen, tarvitaan toista väriä 55 cm ja toista väriä 95 cm. (Pidempi pätkä siitä väristä, josta haluat päätylenkit.)

Aloita kaksivärinen liittämällä narut toisiinsa. Tapoja on monia, mutta itse tykkään sulattaa kynttilässä kummankin narun pään ja painaa ne sen jälkeen yhteen. Jos liitoskohdasta tulee kovin leveä, voi "helmoja" sulattaa vielä hiukan ja painella niitä siistimmäksi esim. puukon lappeella. Tähän(kin) löytyy hyviä videoita YouTuben ihmeellisestä maailmasta. Lopputuloksen pitäisi näyttää kutakunkin tältä. Ulkonäöllä ei ole niinkään väliä, koska liitoskohta jää lopullisessa työssä piiloon.


Taita naru kaksinkerroin ja kiinnitä karabiinihaka puoliväliin. Jos tarkoituksena on, että haka kiinnitetään vyölenkkiin, kannattaa miettiä, kumpi tulee olemaan etupuoli. Tein tämän sillä oletuksella, että oikeakätinen kiinnittää hakasen housuihin oikealle puolelle.











Pujota narut avainlenkin läpi etupuolelta. Taita narut kaksinkerroin takaisin hakaselle siten, että hakasen ja avainlenkin väliksi jää n. 8 cm. Tarkista, että narut eivät mene ristiin, vaan pysyvät koko ajan omilla puolillaan.

Tämän jälkeen päästään punomaan makrameesta tuttua kaksoistasosolmua, jota paracord-koruissa kutsutaan cobraksi. Lienee miehekkäämmän kuuloista...







Lähde liikkeelle sillä värillä, jonka haluat jäävän etupuolella keskelle. Minulla se oli hiekanvärinen. Jos oma värisi on vasemmalla, tee seuraava peilikuvana.

Vie naru loiminarujen yli vasemmalle ja vasemmanpuoleisen narun ali.






Vie vasemmanpuoleinen naru loiminarujen ali ja ylös lenkistä.

Kiristä varoen vuorotellen kumpaakin puolta vetämällä suoraan sivulle. (Pidä koko ajan kiinni loiminaruista.) Ensimmäisen solmun pääsee kiristämään loppuun vasta kun toinen solmu on valmis. Tässä vaiheessa kannattaa vielä varmistaa, että hakasen ja lenkin väli on pysynyt 8 sentissä ja että molemmat loiminarulenkit ovat samanpituiset.





Tee seuraavaksi toinen solmu samoin kuin ensimmäinen, mutta toiseen suuntaan eli vasemmanpuoleisella narulla loiminarujen yli ja oikeanpuoleisen narun ali.












..ja sen jälkeen oikeanpuoleisella narulla loiminarujen ali ja lenkistä ylös.




Kiristetään vetämällä suoraan sivuille. Nyt pitäisi näyttää tältä.

Tämän jälkeen jatketaan tekemällä solmuja vuoropuolille. Muutaman solmun jälkeen punosta voi tiivistää kohti hakaa.










Kun olet punonut avainrenkaaseen asti, on aika päätellä.



Toinen naruista (tässä tapauksessa oikeanpuoleinen) jää automaattisesti takapuolelle piiloon, joten sen voi vain katkaista, sulattaa ja litistää esim. puukolla tai sytkärin kyljellä sen verran leveäksi, ettei punos pääse purkautumaan. Tämän jälkeen takapuoli näyttää tältä.





Toisen narunpään voi päätellä samalla tavalla tai jos haluaa etupuolelta siistimmän näköisen punoksen, voi narun päätellä takapuolelle löysäämällä viimeistä solmua hiukan ja pujottamalla narun takapuolelle.





Tämän jälkeen narun voi katkaista ja sulattaa samoin kuin ensimmäisen. Lopputulos takapuolelta näyttää tältä.







..ja etupuolelta tältä.

paracord key fob

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti